Duurzaam gebouwbeheer

Duurzaamheid is tegenwoordig een zeer belangrijk thema. Daarom staat duurzaam gebouwbeheer bij steeds meer bedrijven boven aan de agenda. Een belangrijke oorzaak daarvan zijn de steeds strengere eisen die de overheid stelt op het gebied van duurzaamheid en de energiezuinigheid van gebouwen.

Is duurzaam gebouwbeheer een belangrijk thema binnen uw organisatie? Dan bent u bij Quadrance aan het goede adres. Wij ondersteunen iedere dag onze klanten met betrekking tot duurzaam gebouwbeheer. Wij helpen onze klanten bijvoorbeeld bij het opstellen of herschrijven van bestaande onderhoudsplannen.  In dit artikel geven wij een korte inkijk in de regelgeving op het gebied van duurzaamheid in Nederland en lichten we toe waarom dit duurzaam gebouwbeheer van belang is.

Op weg naar energieneutraal met behulp van duurzaam gebouwbeheer

Duurzaam gebouwbeheer is in een stroomversnelling geraakt door de doelstellingen van de overheid. Ons kabinet heeft namelijk als doelstelling om in 2030 45% en in 2050 95% minder CO2 uit te stoten dan in het jaar 1990. Om deze doelstelling te bereiken stelt onze overheid steeds meer en steeds strengere eisen aan de energieprestaties van zowel nieuwe als bestaande gebouwen. Om aan deze nieuwe wettelijke eisen te kunnen voldoen moeten veel vastgoedeigenaren hun gebouwen gaan verduurzamen. Duurzaam gebouwbeheer is daardoor essentieel geworden.

De overheid wil daarbij het goede voorbeeld geven. De overheid wil namelijk dat het gemeentelijk vastgoed als duurzaam voorbeeld gaat dienen voor alle andere sectoren. De overheid heeft namelijk de ambitie uitgesproken dat al het Nederlandse gemeentelijke vastgoed in het jaar 2050 maximaal 50kWh per vierkante meter verbruikt. Deze ambitie dient meegenomen te worden in de duurzame onderhoudsplannen van de gebouwbeheerders van overheidsgebouwen.

In Nederland gelden al geruime tijd strenge duurzaamheidseisen voor nieuwbouw. Bovendien worden de eisen en normen aan de energieprestatie van gebouwen regelmatig steeds verder aangescherpt. Tot voor kort werd de energieprestatie van een gebouw uitgedrukt in de energieprestatiecoëfficiënt  (EPC). Per één januari 2023 is de EPC voor nieuwbouw vervangen door de BENG-eisen. De BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Als gevolg van de steeds toenemende eisen wordt veel nieuwbouw op dit moment al energieneutraal gebouwd. Het effect van de strengere eisen zien we dus daadwerkelijk terug in de praktijk.

Waarom uw bestaande gebouw of kantoor verduurzamen?

Ook voor bestaande gebouwen worden steeds strengere regels gesteld op het gebied van duurzaamheid en de energieprestatie. Zo moeten kantoren bijvoorbeeld vanaf januari 2023 verplicht een energielabel C hebben. Daarnaast geldt een informatie- en energiebesparingsplicht voor bedrijven die meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas verbruiken. De verwachting is dat deze eisen de komende jaren steeds meer worden aangescherpt en meer maatregelen worden geïntroduceerd. Om aan deze duurzaamheidseisen te kunnen voldoen is het van groot belang om het duurzaam gebouwbeheer daarop af te stemmen. Bijvoorbeeld door het meerjaren onderhoudsplan te verduurzamen.

Door uw gebouw(en) te verduurzamen voldoet u niet alleen aan de wet- en regelgeving maar zorgt u er ook voor dat uw vastgoed meer waarde heeft en deze waarde ook langer behoudt. Uit verschillende marktonderzoeken is gebleken dat een duurzaam gebouw ongeveer 10% meer marktwaarde en huuropbrengst heeft. Gezien de steeds strengere eisen ligt het dan ook voor de hand dat het verschil in waarde tussen duurzaam en niet duurzaam vastgoed de komende jaren alleen maar groter zal worden. Door uw gebouwen duurzaam te beheren kunt u dus zowel de waarde van uw vastgoedportefeuille als het rendement verbeteren.

Duurzaam gebouwbeheer helpt overigens niet alleen bij het verminderen van het energieverbruik en de CO2 uitstoot van een gebouw. Duurzaam gebouwbeheer is ook een belangrijk hulpmiddel voor het creëren van een gezonde werkomgeving. Het vergroot het comfort en verhoogd het welzijn van de gebruikers. Dit kan vervolgens resulteren in meer tevreden werknemers die betere prestaties leveren, minder stress ervaren en een lager ziekteverzuim hebben. Zo helpt duurzaam gebouwbeheer u bij het verbeteren van de duurzaamheid van uw gebouw(en) en het verbeteren van de repstaties van de gebruikers.

Duurzaam gebouwbeheer door Quadrance

Staat verduurzaming bij uw organisatie op de agenda? Wij ondersteunen u graag met onze kennis en expertise. Zo kunnen we gezamenlijk een strategie bepalen voor het verduurzamen van uw gebouw(en) en dit concreet uitwerken in een meerjaren onderhoudsplan. Wij maken complex gebouwbeheer overzichtelijk en beheersbaar.

Nieuwsgierig hoe u uw gebouwbeheer kunt optimaliseren en uw vastgoedportefeuille maximaal kunt laten renderen? We adviseren u graag! 

Neem contact op voor vragen of informatie

frank

Heeft u vragen?

Rick helpt u graag verder Neem contact op
header-persoon
quote
Vragen? Stuur een appje!